Bep Toplantılarında Talep Edilebilecek Haklar

BEP TOPLANTILARINDA TALEP EDİLEBİLECEK HAKLAR

MEB dislektik bireylerin yaşamış oldukları güçlükleri hafifletmek adına bir takım uygulamalar yapmaktadır. Bunun doğrultusunda okulların rehberlik birimleri çeşitli önlemler almak amacıyla BEP birimiyle yılda en az 2 defa toplantı düzenlerler. Bu toplantılarda öğrencinin dersine giren branş öğretmenleri ve öğrencinin ailesinin bulunması zorunludur. Bu toplantının amacı çocuğunuz için alınabilecek önlemleri belirlemek, okul ve sınıf içi yapılanmayı sağlamaktır. Bunun sonucunda çocuğun o yıla ait eğitim hedefleri belirlenmiş olur. Bu toplantıların her bütünleştirme eğitimine tabi öğrencisi için düzenlenmesi zorunludur.

BEP Birimi Kurul Tutanağına ne gibi yasal haklar yazdırılabilir?

• Sınıf içi oturma konumu öğrencinin öğretmene en yakın, mümkünse orta sırada penceren uzak bir konumda olasını talep edebilirsiniz.
• Öğrenci kodlamalı sınavlarda zorluk yaşıyorsa kodlayıcı talep edebilirsiniz.
• Okumada zorluk yaşayan bir öğrenci için yazılı yerine sözlü sınav yapılmasını talep edebilirsiniz. Ya da sınavların birebir farklı bir ortamda okutman desteğiyle yapılmasını isteyebilirsiniz.
• Çocuğunuzun okuma performansı yeterli değil ve bu durumdan dolayı psikolojik olarak olumsuz etkileniyorsa, böyle bir durumda sınıf içi etkinliklerde sesli okumadan muaf sayılabilme hakkı söz konusudur. Okuma metinleri önceden öğrenci ve aile ile paylaşılarak önceden hazırlık yapma şansı verilerek sınıf ortamın da okuma yapması sağlanarak motive olması ve sınıfın onunda yaptığını görmesi sağlanabilir.
• Çocuğunuzun yazma performansı sınıf seviyesinin altında ve zorluk çekiyorsa BEP kurulunda yazılı sınavlardaki yazım yanlışı, dil bilgisi ve yazı bozukluklarından not düşürülmemesini talep edebilirsiniz.
• Tahtadan deftere yazma problemi yaşayan öğrenciler için işlenen her dersin özet halinde fotokopilerinin alınmasını talep edebilirsiniz
• Dislektik çocukların akademik başarısızlıklarından dolayı yaşadıkları özgüven problemlerinin önüne geçmek adına derslerdeki küçük başarılarını ya da çabalarını ödüllendirmek motivasyon sağlamak önemlidir. Bunu da BEP kurulunda belirtip kurul kararları içine aldırabilirsiniz.
• Çocuğunuza özel sınav talep ettiğinizde hazırlanan sınavın içeriği sınıf kazanımları ile aynı olmalı ancak sorular net ve anlaşılır hazırlanmalıdır. Ayrıca yazıların 16 puntonun üzerinde ve renkli kağıtların kullanılmasına dikkat edilmelidir. Gerektiği durumlarda ek süre tanınması da kazanabileceğiniz haklar arasındadır.
• Dislektik çocuklar özellikle okuma anlama, dil bilgisi kuralları, heceleme, hikaye tamamlama, boşluk doldurmada zorluk yaşarlar. Matematik alanında ise; büyüklük küçüklük ilişkisi, problemler, çarpım tablosu zorlandıkları konuların başında gelir. Bu sebeple öğretmenlerin bu durumlar için daha etkin bir rol oynamaları müsamaha göstermelerini talep edebilirsiniz.