Çocuk Gelişim ve Değerlendirme Testleri

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi:

4-6 yaş arası çocuklara uygulanan test, ilköğretime başlayacak çocuğun sosyal, bilişsel, fiziksel ve duygusal olarak okula hazır olup olmadığını ölçmeyi amaçlamaktadır. Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar ve Kopya Etme şeklinde altı bölümden oluşmaktadır. Değerlendirme sonunda çocuğun okula başlamaya uygun bilgiye sahip olduğu veya olmadığı ortaya çıkar. Aile bu sonuçlara göre yönlendirilir.

Peabody Resim Kelime Testi:

3-11 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test, resimlerle kelime (kavram) gelişimini saptamayı amaçlamaktadır. Özellikle alıcı dil becerilerini, kısaca kendine söyleneni anlama becerilerini ölçmek için kullanılır.

Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi:

5 yaş 6 ay – 10 yaş 11 ay arasındaki çocuklara uygulanan test görsel motor algılamayı ölçmeyi amaçlamaktadır. 9 geometrik şeklin kopya edilmesi şeklinde uygulanan test, öğrenme bozukluğu tanısında, görsel algılama bozukluğunu ve organik yönlü belirlemek için uygundur.

Beier Cümle Tamamlama Testi:

A (6-18 yaş) ve B (13 yaş ve üzeri) formu şeklnde iki formdan oluşmaktadır.. Çocuktan yarım bırakılmış cümleleri okuması ve dilediği gibi doldurması istenir. Verilen cevaplara göre çocuğun geçmiş ve gelecek algısı, anne ve baba algısı, kendilik algısı, arkadaşlarına karşı tutumu, karşı cinse karşı tutumu, korku ve kaykıları, suçluluk duygusu, iş veya okula karşı takıındığı tavır değerlendirilir.

Görsel İşitsel Sayı Dizisi Testi (GISD-A):

6-12 yaş arası uygulanan, iştsel sözel, görsel sözel, işitsel yazılı, görsel yazılı alt testlerinden oluşan test kısa süreli görsel işitsel belleği ölçer. Çocuğun güçlü olduğu modaliteyi, gördüğü ya da işittiği bilgiyi nasıl daha iyi ifade ediyor onu ölçen bir testtir.

Benton-F Testi:

8 yaş ve üzeri bireylere uygulanan görsel – mekansal belleğin ve dikkatin ölçülmek istendiği durumlarda kullanılabilir. Çocuktan gördüğü şekli hatırlayıp bulması istenir.

Gesell Gelişim Testi:

Gesell 3-10 çocuklara uygulanan bir performans değerlendirme testi olup çocuklarda motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçer. Ayrıca çocuğunuzun fiziksel ve biyolojik gelişiminin izlenmesi, bulunduğu yaşa ait davranışları yapıp yapmadığı gibi genel gelişim süreçlerinin incelenmesi sonrasında çocuğun gelişiminde herhangi bir problem olup olmadığı ile ilgili bir değerlendirme yapılmasına olanak sağlar.

Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi:

Çocukların görsel algılarını değerlendiren, okula hazır olup olmadığını ölçen, bir olgunluk testidir. El-Göz koordinasyonu, şekil-zemin ayırımı, algılama sabitliği (Şekil Değişmezliği ), mekanla konumun algılanması (Uzaydaki Pozisyon) ,mekan ilişkilerinin (Uzay ilişkilerinin) algılanması olmak üzere 5 algısal beceriyi ölçen bir performans testidir.

Cattell 2-A 3-A Testi:

7-14 yaş ve 14 yaş üstü bireylere uygulanan bir zeka ve performans testidir. Zekanın soyut alandaki işlevini saptamaktadır. Kültürden arınmış bir testtir.

Burdon Dikkat Testi:

10-20 yaş arası uygulanan bu test çocuğun dikkat gücünü ölçer. Dikkat eksikliği yaşayan öğrencileri belirlemek amacıyla kullanılan bir testtir.

Frankfurter Dikkat testi:

60-72 ay arası çocuklara elma ve armut figürleriyle uygulanan bir dikkat testidir. Farklılıkları bulma puanı ve hızıyla ilgilidir. Tanı koymada tek başına yeterli değildir fakat dikkat eksikliğini belirlemede etkilidir.

Portesus Labirentleri:

5 ila 14 yas arasındaki çocuklara uygulanan zekanın performans kısmini ölçen bir testtir. 12 labirentten oluşmaktadır.

Head Sağ-Sol Ayırt Etme:

Bireyin kendi bedeninde ve karşısındakinde sağ-solu ayırt edip edemediğini öğrenmek için yapılır. Kendi bedeninde sağ-solu ayırt edip edemediğini anlamak için basit sorular yöneltilir. Öğrenme güçlüğünü belirlemede kullanılan testler arasındadır.

Harris Lateralleşme Testi:

Çocuğun sıklıkla hangi elini, ayağını kullandığını belirlemek, hemisfer baskınlığını ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Özgül Öğrenme Güçlüğü olup olmadığını belirmek için uygulanan testler arasındadır.

Goodenough-Harris Bir İnsan Çiz Testi:

3 yasindan itibaren kullanilabilecek, cocugun cizdigi insan resmine bagli olarak aldigi puana karşılık gelen zeka degerini ortaya çıkarir.

D-2 Dikkat Testi:

9-60 yaş arasına uygulanan test, psikomotor hız, doğru ve yanlış işaretlemeler ve gösterilen performansın kalitesini ölçmektedir.

KENT E-G-Y:

6-14 yaş çocukları için ve zeka geriliğinden şüphelenilen yetişkinler için uygundur. Sözel performansa dayanan bir kağıt kalem testidir. Konuşma, işitme ve sözel ifade sorunu olmayan hastalara ve normal kişilere uygulanabilir.